Huopapallot ovat monikäyttöisiä ja niitä on rentouttavaa huovutella vaikkapa näin sunnuntaina lempisarjaa televisiosta katsellen. Mikä ihana syy käpertyä sohvalle ja upottaa kädet lämpimään saippuaveteen. Ihan käden käänteessä niitä ei kylläkään valmiiksi saa, varsinkaan jos suunnittelet vähänkin isomman työn tekemistä. Pientä työtä varten pallot saa nopeasti tehtyä, mutta kuivattelussa menee oma aikansa. Koruja varten saat suhteellisen nopeasti pallot pyöräytettyä, mutta mattoa varten saat uurastaa jo useamman päivän ellei viikkoja.

Varsinkin näin joulun alla niistä on mukava tehdä erilaisia lahjoja pukinkonttiin ja yllättää saajat pehmoisilla paketeilla. Jouluun on vielä ruhtinaallisesti aikaa, joten hyvin ehtii kaivamaan villavarastot komerosta ja alkaa huovuttamaan. Voit aloittaa vaikka tekemällä kissalle leluiksi huopapalloja, ainakin omat kissani ovat aivan hulluina niihin.

Huopapallon huovutus on aika yksinkertaista kun oppii perusasiat ja ajan kanssa opit saamaan palloista suhteellisen saman kokoiset ja tiiviit. Älä hermostu ja luovuta vaikka ensimmäiset pallot muistuttaisivatkin jotakin epämääräistä myttyä, harjoitus tekee mestarin. Huovuttaminen on siitäkin kiva harrastus, että se ei vaadi mitään hirveää varustearsenaalia vaan pääset aika yksinkertaisella ja pienellä välinemäärällä alkuun joita löytyy jo kotoa. Voit myös ottaa lapset mukaan huovuttamaan, se on varmasti mieluisaa ja hauskaa puuhaa heillekin.

Huopapalloja varten tarvitset:

  • Villaa
  • Lämmintä vettä
  • Kulhon vettä varten
  • Saippuaa(Marseille tai mäntysuopa)
  • Keittiövaaka(ei välttämätön)
  • Huovutusalustan(bambu- tms. maton, ei välttämätön)
  • Suojamuovin pöydälle

Huopapallon huovutus

Laita pöydälle suojamuovi ettei tule vahinkoa jos satut roiskuttamaan vettä joka puolelle. Laita lämmintä vettä kulhoon ja lisää hieman saippuaa veteen. Älä liioittele saippuan kanssa, jos sitä lipsahtaa liikaa niin se estää villaa huopumasta. Värjäämätön villa huopuu paremmin kuin värjätty. Ota kaksi villanöppöstä ja kiedo ensimmäinen rullalle.  Voit punnita kaikki palloihin tulevat villamäärät tarkalla vaa’alla jos haluat niistä tismalleen samankokoisia.

Ota toinen villanöppönen ja rullaa toiseen suuntaan. Lisää enemmän kerroksia mikäli haluat pallosta isomman, mutta muista rullata aina eri suuntaan kerrokset.

Lisää kerroksia n. kaksinkertainen määrä siihen verrattuna minkä kokoisen haluat pallon lopulta olevan. Rullaa kerrokset tiukasti yhteen.

Kasta pallo lämpimään saippuaveteen ja ala rullata kämmenten välissä. Älä kiirehdi tai käytä liikaa voimaa vaan rullaa hitaasti ja kevyesti ettei villasta tule yhtä sotkukasaa.

Jatka pyörittämistä ja kasta pallo aina lämpimään veteen uudestaan kun se kylmenee.

Kun pallo alkaa kutistua ja kovettua lisää painetta rullaukseen kunnen sinulla on huovutettu pallo valmiina. Lopuksi huuhdo saippua pois vuorotellen kylmällä ja kuumalla vedellä. Voit vielä vähän rutistella ja pyöritellä palloa samalla, että siitä tulisi mahdollisimman jämäkkä ja pyöreä pallo. Huuhtele viimeksi kylmällä vedellä ja laita kuivumaan.

Nyt sinulla on valmis pallo ja voit tehdä niitä niin paljon kuin haluat. Voit kokeilla tehdä eri kokoisia ja leikkiä väreillä.

Jos haluat aloittaa helpolla työllä niin kokeile tehdä vaikka hiuspompuloita.

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna