Säädettävä kaulakoru, tee helpot korut

Säädettävä kaulakoru Messuilla ja erilaisissa tapahtumissa kulkiessa meiltä kyseltiin korunyörin säätösolmun ohjetta niin monta kertaa, että tässä se nyt tulee vihdoin ja viimein. Useamman kerran neuvoimme innokkaita tekijöitä miten tehdään säädettävä kaulakoru siinä...

Helppo korvakoruohje, tee nopeasti korvikset

Helppo korvakoruohje, näin teet nopeasti uudet korvikset Tämän ohjeen jälkeen ihmettelet miksi et ole aloittanut korujen tekoa jo aikaisemmin. Nimittäin tämän helpommaksi korujen tekeminen ei voi mennä eikä tarvikkeisiin tarvitse investoida montaa euroa. Näin voit...

Miten korvikset tehdään, helppo korvisohje

Kärpässienikorvikset Olet varmasti monta kertaa korviksia käyttäessä miettinyt miten korviksia tehdään. Miten hauskaa olisikaan tehdä korviksia ihan itse, mutta et tiedä mistä alkaa tai mitä kaikkia välineitä siihen hommaan tarvitset. Monelle saattaa olla korupiikkien...

Vegaaniset kookosvohvelit – Vegan coconut waffles

Kookosvohvelit Vohveleita tulee syötyä harvoin, sillä omasta taloudesta ei aikaisemmin löynyt vohvelirautaa. Hetken mielijohteesta nappasin sellaisen ostoskoriin eräällä kauppareissulla kun iski aivan hillitön himo saada kookosvohveleita. Hetken lapsia kun ollaan......

Virkatut lasinaluset – Crochet love

Ensimmäinen lämmittelyprojekti monen vuoden virkkaustauon jälkeen ja tuloksena läjäpäin lasinalusia. Tuskinpa varsinaiseen käyttöön menee, sillä en nyt varsinaisesti ole lasinalusihmisiä. Sitä paitsi yleensä kun sellaiselle olisi käyttöä niin eihän niitä mistään...
Huopapalloista omenat

Huopapalloista omenat

Pehmoiset huopaomenat

Olenkin jo muutamaan otteeseen postannut täällä blogissa mitä kaikkea huopapalloista voi väsäillä ja tässä taas yksi helppo ja nopea askarteluehdotus siihen ongelmaan. Jos et jaksa alkaa itse huovutella palloja tällä tekemälläni ohjeella niin palloja voi ostaa myös valmiina.

HUOPAPALLOISTA OMENAT

Huopaomenoita voit tehdä eri kokoisia, käyttämäni pallot ovat n.2cm ja soveltuvat koonsa puolesta koristeeksi vaikka mihin: kransseihin, joulukuuseen, koristeköynnökseen, koruihin jne. Ja omppujenhan ei tarvitse olla realistisen värisiä niin kuin nämä tekemäni, tee vaikka pinkkejä jos siltä tuntuu ja värimaailma sisustukseen/käyttötarkoitukseesi passaa.

Näistä ajattelin tehdä koristeköynnöksen ja käyttää loput vaikka syksyisen ovikranssin tekemiseen myöhemmin. Koristeöynnös on monikäyttöinen, jouluna voi laittaa sen vaikka joulukuuseenkin. Huopaomenat ovat kevyitä ja sopivat senkin puolesta monenlaiseen käyttötarkoitukseen.

Huopaomenoihin  tarvitset:

 • huopapalloja
 • vahanyöriä tai muuta vastaavaa narua
 • huopaa
 • sakset
 • neula
 • (pihdit)
 • liimaa

Omppujen tekeminen on simppeliä hommaa ja sopii hätäisemmällekin tekijälle, varsinkin jos sinulla on pallot jo valmiina odottamassa. Välillä on mukava tehdä nopeita askarteluita mihin ei mene koko iltaa tai useampi päivä ennen kuin valmista syntyy. Ja näiden tekemiseen et tarvitse mitään erikoisia välineitä, monella kaikki tarvittava välineistö löytyy jo kotoa varmasti.

Leikkaa askarteluhuovasta lehtiä omppujen koristeeksi. Minä vetelin kaikki lehdet vapaalla kädellä, mutta kaikki te perfektionistit voitte tehdä pahvikaavan ja piirtää sitä apuna käyttäen huovalle lehtien ääriviivat ja leikellä täydelliset koristelehdet omppuihin. Voit myös kirjoa yksityiskohtia lehtiin jos haluat.

Aloita pujottamalla huopapallo vahanyöriin ja sujauta yksi lehti perään. Pujota tarvitsemasi määrä huopapalloja ja lehtiä vuoron perään vahanyöriin. Jatka kunnes olet pujottanut kaikki haluamasi pallot nyöriin.

HUOPAPALLOISTA

Tee solmu ensimmäisen pallon alapuolelle ja katkaise nyöri haluamasi pituiseksi lehden yläpuolelta ja jatka samaan malliin kaikkien pallojen kanssa.

Lopuksi voit vielä siistiä naruja jos ne tuntuvat väärän pituisilta. Voit halutessasi liimata lehdet pienellä liimatipalla omppuun kiinni etteivät ne irtoaisi käytössä. Suosittelen tätä lämpimästi, säästyt monelta ärräpäältä. Minä liimasin lehdet ihan kuumaliiman tipalla omenaan kiinni, niin pysyät kaikki lehdet tallessa.

Nyt voit sitten jatkojalostaa huopaomenoita haluamaasi käyttötarkoitukseen. Jos haluat oikein fiilistellä niin voit kirjoa lehtiin koristepistoja. Aika söpöjä vai mtä??!!?

Helppo pannunalunen huopapalloista

Helppo pannunalunen huopapalloista

Mitä tekisin huopapalloista?

Miten olisi helppo pannunalunen, todella nopea tehdä ja sopii myös aloittelijallekin. Meillä ainakin on aina pannunaluset hukassa silloin kun niitä tarvittaisiin, kannattaa kerralla värkätä useampi sillä nämä valmistuvat joutuisaan tahtiin.

Tässä taas sinulle yksi vinkki mihin kaikkeen noita monikäyttöisiä huopapalloja voit käyttää. Mahtava lahjaidea varsinkin jouluna, mutta sopii myös muina vuodenaikoina sujautettavaksi lahjapussiin. Hyvä tuparilahjaksi, kesämökkiviemisiksi, kokkaavalle ystävälle synttärilahjaksi, vaihtoehtoja on monia…Eli nyt jos koskaan kannattaa hyödyntää kaikki huovutuskokeiluista kertyneet pallot ja askarrella pannunalusia. Pannunalusten tekeminen on niin koukuttavaa puuhaa, että huomaamatta tulee pyöräytettyä useampi saman tien.

Usein kysytään, että eikö huopapallot kärvähdä jos niiden päälle täräyttää tulikuuman pannun suoraan hellalta?! Vastaus on ei, tähän päivään mennessä yksikään tekemistäni alusista ei ole mennyt pilalle tämän takia, ylivaluneen nesteen takia kylläkin. Pannut ja kattilat ovat harvemmin niin kuumia tarjoiluvaiheessa, että tekisivät hallaa villalle. Toki jos haluat ottaa varman päälle, niin anna kattiloiden vähän aikaa huilata ennen tarjolle asettamista pöytään.

Koristeena voit käyttää puuhelmiä kuten kuvan pannunalusissa tai vaikkapa metallihelmiä, mitkä kestävät hyvin kuumuutta. Näistä syntyykin jo todella moderneja koristeita ja sopii monen sisustajan skandinaaviseen tyyliin. Metallihelmistä kannattaa muistaa, että niistä tulee polttavan kuumia kun laitat kuuman pannun päälle, ettei kannata heti tarttua  paljain sormin pannunaluseen tai poltat näppisi.

Pannunalunen:

 • Huopapalloja
 • Vahvaa nyöriä
 • Sakset
 • Silmäneula
 • Puuhelmiä
 • (Pihdit)
 • (Sukkapuikko)

Sommittele haluamasi järjestys helmistä. Ota nyöriä ja pujota helmiä oikeassa järjestyksessä nauhaan. Olen käyttänyt näissä vahvaa kalalankaa, mutta muukin kestävä lanka käy. Jos sinulla on tosi tiukkaan huovutettuja huopapalloja, niin ota avuksesi sukkapuikko ja pihdit. Sukkapuikoilla saat tehtyä reikää isommaksi ja pihdeillä saat kätevästi nykäistyä neulan pallon läpi jos sormivoimat ei riitä.

Pujota kaikki tarvitsemasi helmet yhteen pötköön nauhaan.

Nauhan pitäisi näyttää nyt tältä kun siinä on tarpeeksi helmiä. Voit tehdä eri pituisia ja käyttää niitä sisäkkäin tai tehdä vaikka esimerkiksi mutteripannulle omansa.

Tee lopuksi pitävä solmu ja vedä se tarpeeksi tiukkaan. Tavallinen umpisolmu käy ihan mainiosti tähän tarkoitukseen.

Pujota nauhan päitä vähän matkaa helmien sisälle ennen kuin katkaiset langan.

Näissä pannunalusissa olen käyttänyt punasävyisiä huoppalloja, mutta voit käyttää juuri sellaisia kuin haluat tai mitä varastostasi sitten löytyykään. Helmet voi olla myös muun mallisia kuin kuvassa käyttämäni, vain mielikuvitus on rajana!

Jos sinulta ei löydy varastoista huopapalloja niin voit huovuttaa niitä itse tällä helpolla kuvallisella ohjeella. Jos sinulla jää palloja yli niin voit niistä askarrella vaikka tällaisia retrohenkisiä hiuspompuloita.

 

 

Tallenna

Enregistrer

Onnea on oma asuntoauto

Onnea on oma asuntoauto

Asuntoauton hankkiminen

Yksi unelma toteutui kun asuntoauto Martta muutti meille viime vuoden heinäkuussa. Olimme jo pitkään haaveilleet kodista pyörien päällä ja sen tuomasta riippumattomuudesta yöpymisen suhteen. Nettiä selailtiin kiivaasti ja klikkailtiin autosivustoja sopivan auton löytymiseksi. Liityttiin Facebookin karavaanariryhmiin ja luettiin konkareiden juttuja huimista autoseikkailuista. Autokuume sen kuin nousi entisestään ja etsintä kävi yhä kiivaammaksi. Surffailussa meni ainakin puoli vuotta ennen kuin sopiva asuntoauto osui silmiin ja sattumalta olin vielä ensimmäinen onnekas kuka siitä ehti omistajalle soittamaan, halukkaita olikin sitten ihan jonoksi asti kun kävimme autoa ihastelemassa paikan päällä.

Vanhassa vara parempi

Olimme jo ostamassa isompaa asuntoautoa toisaalta kun aloimme miettimään mihin sen täällä Helsingissä saisi parkkiin, ei sitten mihinkään. Homma uudestaan alusta ja selailemaan. Ei ole muuten maailman helpoin homma löytää oikeasti kelpo peli tuolta satojen asuntoautojen joukosta. Kaikista mistä kyselimme tarkemmin paljastui rikkinäisiä ikkunoita tai jotain muuta yhtä hämärää, monessa oli kosteusongelmia ja lahot seinät. Halusimme mahdollisimman manuaalisen auton ja tarpeeksi vanhan, jotta autoa voisi muokata ja tuunata juuri sellaiseksi kuin haluaa.

Uudet asuntoautot ovat ihan sikarumia puukuvioinneillaan ja verhoilukankaillaan, eikä niitä viitsi alkaa vaihtamaan kun ei tiedä miten kauan autoinnostus kestää. Seuraava omistaja ei ole välttämättä yhtä innoissaan iloisen kirjavasta asuntoautosta. Kaikki uudet autot tuppaa olemaan sähkökäyttöisiä ja ainakaan minun hermot ei kestä jos jonkun pienen sähkövian takia koko auto ei liikahdakaan. Siinä sitten olet ja odottelet korjaajaa. Vanhoissa autoissa on se hyvä puoli, että niitä voi opetella korjaamaan eikä joka naarmusta tule hermoromahdusta.

Karavaanari on kaikkien kaveri

Onneksi auton vanha omistaja neuvoi meitä auton käytössä ihan kädestä pitäen  ja ohjeisti miten kaikki toimii, muuten olisimme olleet ihan hirveässä pulassa heti pihasta pois karautettuamme. Ensimmäinen ajomatka kotiin oli jännittävä ja miten onnelliseksi sitä ihminen voi itsensä tuntea!

Uuden opettelua

Asuntoauton käytössä on ollut ihan hirveä opettelu ja koko ajan oppii lisää kun uusia ongelmia tupsahtaa nenän eteen. Miten ummikko sitä onkaan ollut silloin kun auto ostettiin! Kaasun käyttö ensimmöisen kerran oli aivan kuumottavaa puuhaa, pelkäsin pamauttavani koko koslan taivaan tuuliin kun keitin ensimmäiset pannukahvit kaasuhellalla. Siitäkin selvittiin hengissä….

Alussa haalimme auton täyteen mukamas tuiki tarpeellisia tavaroita ja sisustuselementtejä, mutta aika pian karsimme ne minimiin. Astioiden kilinä ja kilkatus oli tehdä meidät hulluksi autolla ajaessa ja painoraja paukkuin maksimissa sillä tavaramäärällä. Huomasimme, että vähemmälläkin selviää. Heti alussa oli selvää, että auto rempataan meidän näköiseksi ja karsea ysärilookki saa häädön.

Hidasta elämää…

Ainoa puute oli ettei asuntoautossa ole turboa tai ohjaustehostinta, mutta ilmankin ollaan hyvin pärjätty. Pienissä mäissäkin Martta hyytyy ja nopeus laskee mummovauhtiin, mutta hei, eihän meillä ole kiire mihinkään! Hätähousut menköön menojaan, nyt nautitaan maisemista ja kiireettömästä elämästä.

Näin tehdään koristeköynnös huopapalloista

Näin tehdään koristeköynnös huopapalloista

Koristeköynnös huopapalloista

Huopapalloista voi värkkäillä myös tällaisia köynnöksiä vaikkapa lastenjuhliin koristeeksi, valitse vain teemaan sopivat villojen värit ja huovuttele tarvittava määrä palloja. Pallojen ei tarvitse olla samankokoisia vaan voit myös leikitellä eri kokoisilla palloilla. Nämä köynnökset ovat supersuosittuja Amerikassa, mutta Suomeen tämä villitys ei ole vielä ainakaan rantautunut. Siellä näitä käytetään varsinkin lastenhuoneiden somisteena ja syntymäpäiväjuhlissa.

Mikäli olet neutraalien värien ystävä ja pidät enemmän minimalistisesta tyylistä, niin voit tehdä vaikka täysin valkoisen köynnöksen nyöriä myöten ja laittaa palloja harvakseltaan koristeeksi. Valkoinen köynnös sopii myös kauniisti jouluteemaan, jos haluat ripauksen joulutunnelmaa niin lisää joukkoon punaisia palloja. Tässä ohjeessa on käytetty samankokoisia 3cm pastellisävyisiä huopapalloja, mikä sopii meillä ympärivuotisesti kodin sisustukseen.

Voit sujauttaa sekaan myös puu- tai lasihelmiä, mikäli haluat vähän koristeellisemman köynnöksen ja enemmän yksityiskohtia.

Köynnöksen tekeminen on yhtä helppoa kuin aikaisemmin jakamieni hiuspompuloiden, vaatii vain tekijältä hieman kärsivällisyyttä ja sormivahvuutta. Jos olet huovuttanut tosi tiukkoja palloja niin kannattaa ottaa sukkapuikko ja pihdit avuksi neulan saamiseksi pallon läpi. Käyttämäni pallot olivat tosi jämäköitä ja sain sormenpääni helliksi tässä puuhassa.

Tähän köynnökseen on käytetty 59 kpl huopapalloja ja vahatun puuvillanyörin pituus oli 10m. Huopapallojen paikkoja voi siirtää nyörissä, mikäli köynnöksen paikkaa haluaa välillä vaihdella kotona paikasta toiseen ja pituus vaihtelee. Pallot voi myös kiinnittää solmuilla paikoilleen, mutta se rajoittaa käyttöä.

Koristeköynnös:

 • Huopapalloja
 • Nyöriä tai nauhaa
 • Sakset
 • Silmäneulan
 • (Pihdit)
 • (Sukkapuikon)

Jos käytät eri värisiä ja kokoisia palloja niin sommittele haluamasi järjestys ensin. Ota tarpeeksi pitkä pätkä nauhaa, muista jättää lenkkivara molempiin päihin kiinnittämistä varten ennen kuin pätkäiset nauhan katki. Minä olen katkaissut nyörin vasta loppuvaiheessa kun olen päättänyt, mihin sen loppujen lopuksi haluan laittaa ja paljonko sitä nyöriä siihen menee.

Pujota kaikki pallot nauhaan valmiiksi. Vielä ei tarvitse miettiä pallojen etäisyyksiä.

Päätä köynnöksen pituus ja tee molempii päihin kiinnityslenkit.

Siirtele pallot oikeille paikoilleen sopivan etäisyyden päähän toisistaan.

Nyt sinulla on  valmis köynnös ripustettavaksi!

Tässä ohjeessa on käytetty vahattua puuvillanyöriä, mikä on tosi kätevää kaikenlaisessa askartelussa, mutta yhtä hyvin voit käyttää muitakin nauhoja mitä sinulla sattuu kotona olemaan. Esimerkiksi organzanauhasta tulee tosi kauniita ja vähän juhlavampia koristeita.

Mikäli huopapallojen huovutus on vielä täysi mysteeri sinulle, niin ohje siihen löytyy blogista. Jos köynnöksen teko tuntuu turhan haastavalta ensikertalaiselle, niin voit kokeilla tehdä vaikka niitä hiuspompuloita ensi alkuun.

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Helpot hiuspompulat

Helpot hiuspompulat

Näin teet helpot hiuspompulat

Kuinka moni muistaa lapsuudesta ne värikkäät puiset hiuspompulat, jolla sai kätevästi hiukset sitaistua ponnarille? Ne kuuluivat ainakin minun suosikkeihin silloin ja aina välillä tulee harmiteltua kun en enää omista kyseisiä hiuskoristeita. Olen jo monta vuotta miettinyt, että pitäisi tehdä sellaisia itselle vaan en ole saanut aikaiseksi. Mites se menikään, että suutarin lapsilla….
Vaan nytpä tein ison läjän pompuloita huopapalloista ja päätin jakaa teillekin tämän simppelin ohjeen.

Nämä hiusrenksut ovat myös mainio pieni lahja näin pikkujouluaikaan vaikka lapselle tai vähän isommallekin. Sujauta vaikka joulukalenterin luukkuun yllätykseksi. Samalla ohjeella voit pyöräyttää myös isoista puuhelmistä tukkarenksuja, mutta minä käytin tällä kertaa näitä kevyempiä huopapalloja. Mikäli haluat päästä helpolla niin kokeile ensin puuhelmiä. Jos sinulla ei ole varastossa huopapalloja valmiina niin voit huovuttaa sellaisia täältä löytyvällä ohjeella.

Tukkapompuloita varten tarvitset:

 • Sakset
 • Kumilankaa
 • Huopapalloja tai isoja puuhelmiä
 • Silmäneulan
 • (Sukkapuikon)

Voit käyttää näissä minkä kokoisia huopapalloja haluat ihan oman maun mukaan. Mikäli teet pienelle lapselle niin 1-1,5 cm pallot on sopivan kokoisia. Muistahan katsoa ihan pienen lapsen perään ettei hän vahingossa repäise pompulaa hiuksista irti ja nielaise sitä.

Laita kumilanka neulaan ja pujota pallon läpi. Mikäli olet huovuttanut tosi jämäkät pallot voit ottaa avuksi ensin sukkapuikon ja tökkäistä neulan mentävän reiän huopapalloon.

Pujota molemmat pallot kumilankaan.

Katkaise kumilanka haluamasi pituiseksi. Muista kuitenkin jättää kumilanka riittävän pitkäksi, sillä solmuihin menee yllättävän paljon lankaa. Muuten saat aikaiseksi surkeat tynkäpompulat, jotka ei mahdu kenenkään päähän.

Kumilangan pituuteen vaikuttaa myös se, haluatko sitaista tukkarenksun kerran vai kaksi ponnarin ympäri.

Seuraavaksi tee solmu kuten kuvassa ja vedä se niin tiukalle lähelle kumirenksun päitä kuin saat. Älä leikkaa ylimääräisiä kumilangan päitä heti solmun vierestä katki. Jätä muutama milli pelivaraa ettei solmu vahingossakaan pääse aukenemaan.

Ota sukkapuikko ja töki reikää isommaksi, että saat solmun vedettyä piiloon pallon sisälle. Puuhelmien kanssa voit käyttää liimaa kun vedät solmun helmen sisälle. Näin se pysyy siististi jemmassa eikä vahingossakaan liikahda esiin.

Nyt sinulla pitäisi olla tämän näköinen hiuspompula.

Tee pallojen keskelle samanlainen solmu kuin kuvassa. Varmista, että solmu on tiukasti piilossa pallon sisällä.

Vedä solmu tiukaksi kun olet tyytyväinen solmun kohtaan. Voit kiristää solmua varovaisesti vuorotellen molemmilta puolilta ettei hiusrenksusta tule toispuoleista.

Nyt sinulla on valmis hiuspompula ja voit tehdä niitä mielin määrin kun pääset vauhtiin. =)

Mikäli et jaksa huovuttaa palloja niin voit ostaa niitä valmiina myös joistakin askartelukaupoista.

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Tallenna

Kaisa & Urkki

Tervetuloa Taikalandiaan!

Täällä ommellaan kirjavista kankaista kaikenlaista tarpeellista ja tarpeetonta, kudotaan sukkaa, tehdään näyttäviä koruja, kokkaillaan vegaanisti kokkauspuuskan iskiessä, tuunaillaan ekologisesti kierrätysmateriaaleista, sisustetaan värikkäästi omaa huvikumpua ja matkustellaan maailmalla matkakärpäsen puraistessa.

Meitä inspiroi värit, vanhat talot & esineet, eläimet, meri, retrokuosit & -purnukat. Voit ottaa meihin yhteyttä info(at) taikalandia.com

Kategoriat

Arkistojen kätköistä